Man United Transfer Update 4 January 2021

Manchester United berminat kepada pemain pertahanan bernilai £ 36 juta dengan nilai tinggi untuk meningkatkan pilihan pertahanan dan rencana B Sancho.

Man United Transfer Update 4 January 2021

Man United Transfer Update 4 January 2021
Man United Transfer Update 4 January 2021


Manchester United berminat untuk menandatangani pemain pertahanan bernilai £ 36 juta dengan nilai tinggi untuk meningkatkan pilihan pertahanan. Man Utd juga telah mengatur rancangan untuk mengejar pemain sayap Schalke jika semuanya gagal dengan Jadon Sancho.


Baca Juga :

Berita Man Utd Transfers 31 Dicember 2020


Man Utd berminat dengan Pemain Bertahan Bernilai £ 36 juta

Man Utd berminat dengan Pemain Bertahan Bernilai £ 36 juta
Man Utd berminat dengan Pemain Bertahan Bernilai £ 36 juta


Manchester United dan Ole Gunnar Solskjaer dilaporkan telah duduk dan membincangkan mengenai sasaran perpindahan jangka pendek dan jangka panjang, dan pemain pertahanan adalah salah satu keutamaan.


Gementar Solskjaer akan menjadi lebih tenang dalam permainan baru-baru ini berikutan persembahan Eric Bailly yang sangat mengagumkan. Pastinya kelihatan lebih sesuai di samping Harry Maguire, tetapi berapa lama Bailly dapat bertahan. Musim lalu Bailly ketinggalan 28 perlawanan dalam semua pertandingan kerana kecederaan lutut dan sudah ketinggalan 9 perlawanan untuk kelab musim ini.


Victor Lindelof kini pulih dari sakit belakang yang berterusan dan jika Bailly cedera dalam beberapa perlawanan seterusnya. Gelaran Man Utd berharap dapat hilang secara dramatik.


Manchester United tentunya ingin menambah barisan pertahanan mereka dan satu nama yang disebut-sebut sekarang ialah David Carmo dari Braga. Man Utd pernah dikaitkan dengan pemain pertahanan itu pada masa lalu tetapi khabar angin itu kembali memanas.


Carmo dinilai sangat tinggi dan percaya atau tidak dijuluki The Next Van Dijk. Athletic yang mendakwa bahawa Liverpool juga kini dalam perlumbaan untuk mendapatkan tandatangannya.


Pemain pertahanan Portugal itu sangat sesuai untuk Manchester United kerana Ole Gunnar Solskjaer mahukan bek tengah kiri setelah kehilangan beberapa nama pada musim panas.


David Carmo masuk pada jarak 6 kaki 5 inci dan digambarkan sebagai pemain yang sangat kuat yang akan menjelaskan perbandingan dengan pemain Liverpool, Virgil Van Dijk. Carmo kagum dengan Braga musim ini kerana memiliki beberapa permainan luar biasa di belakang mereka walaupun baru berusia 21 tahun.


Satu masalah kecil adalah bahawa Carmo baru-baru ini menandatangani perjanjian jangka panjang baru dengan Braga, yang akan menjadikannya kekal di kelab sehingga sekurang-kurangnya 2025. Walaupun laporan dari ESPN menunjukkan bahawa United perlu menurunkan Marcos Rojo atau Phil Jones sebelum cuba menandatangani pemain pertahanan lain.


Man Utd Punyai Rencana B untuk Sancho 

Man Utd Punyai Rencana B untuk Sancho
Man Utd Punyai Rencana B untuk Sancho 


Manchester United hampir menandatangani Jadon Sancho di jendela perpindahan musim panas tetapi Borussia Dortmund bermain keras dan United tidak akan pernah menerima permintaan mereka dan harga £ 108 juta.


Ia telah dilaporkan secara meluas sejak itu bahawa Jadon Sancho masih menjadi prioriti utama untuk United pada musim panas yang akan datang ini tetapi kesepakatan 100 peratus tidak akan berlaku pada bulan Januari, menurut banyak wartawan peringkat satu.


Manchester United kini membuat rancangan untuk mengejar pemain sayap Schalke, Rabbi Matondo jika usaha mereka untuk menandatangani Jadon Sancho gagal. Menurut Manchester Evening News, United telah mengintai pemain berusia 19 tahun itu dan melihatnya sebagai pilihan yang lebih jimat sekiranya percubaan dengan Sancho gagal dan gagal lagi.


Minat Man Utd terhadap pemain sayap Wales itu dilaporkan berasal dari mantan legenda dan pengurus Wales semasa, Ryan Giggs, yang sangat berminat dengan pemain muda itu dan telah menamakannya di semua pasukan Wales sejak debutnya pada tahun 2018.


Matondo bergabung dengan Schalke pada tahun 2019 dengan harga £ 11.3 juta dari Manchester City tetapi hanya muncul tiga kali untuk kelab Jerman musim ini dengan jumlah keseluruhan 223 minit. Menurut Transfermarkt, dia sekarang hanya bernilai £ 7.2 juta dan itu terbukti dapat menjadi pencuri nyata bagi Manchester United jika mereka menandatangani pemain muda yang menjanjikan itu.


Laporan terbaru menunjukkan bahawa Dortmund telah menurunkan tanda harga mereka di Sancho tetapi akan menyimpannya di atas £ 80 juta. Manchester United akan menjadi perhatian, memandangkan kelab itu dilaporkan menawarkan £ 90 juta untuknya pada musim panas.


Bentuk Sancho menurun secara dramatik dari musim lalu dan Ketua Pegawai Eksekutif Borussia Dortmund Hans Joachim Watzke berpendapat dia tahu mengapa.


Secara tidak sedar, Sancho mungkin telah bersiap untuk perubahan. Saya rasa dia setidaknya memikirkan banyak hal sehingga dia kehilangan sentuhan. Tetapi saya mendapati dia berusaha sangat keras selama berminggu-minggu. (Joachim Watzke)