Edinson Cavani Hanya Memerlukan 5 Minit Untuk Membuat Gol kat Gawang Kolombia

Edinson Cavani, pemain matador yang kembali ke pasukan Uruguay, membuka skor setelah permulaan pertahanan yang buruk oleh Colombia.
Edinson Cavani Hanya Memerlukan 5 Minit Untuk Membuat Gol ke Gawang Kolombia
Edinson Cavani Hanya Memerlukan 5 Minit Untuk Membuat Gol ke Gawang Kolombia


Edinson Cavani, pemain matador yang kembali ke pasukan Uruguay, membuka skor setelah permulaan pertahanan yang buruk oleh Colombia.

Edinson Cavani dari Uruguay menjaringkan gol awal dan rakan penyerang Luis Suarez mengubah sepakan penalti pada babak kedua, yang keempat dalam tiga perlawanan untuk negaranya, ketika mereka mengalahkan Colombia 3-0 pada perlawanan kelayakan Piala Dunia hari Jumaat.

Cavani, yang menjaringkan gol untuk Manchester United menentang Everton pada hujung minggu lalu, mendapat gol pembuka untuk Uruguay pada minit kelima setelah Nahitan Nandez melakukan kerja keras di lini tengah dengan merampas bola dan membuat dia melepaskan tembakan dengan kaki kanan.

Suarez kemudian menambah kedudukan sembilan minit ke dalam masa kedua ketika dia menjaringkan gol dari tempat setelah Jeison Murillo menjatuhkan Rodrigo Bentancur.

Colombia dan Uruguay meneruskan kelayakan Piala Dunia di Barranquilla, di mana pusingan ketiga kejohanan CONMEBOL berlanjutan.

Colombia kini berada di tempat kelima dalam jadual 10 pasukan setelah menewaskan Venezuela dan seri dengan Chile dalam dua perlawanan pertama bulan lalu. Uruguay ketinggalan setelah mengalahkan Chile tetapi jatuh ke Ecuador dalam kejohanan yang secara meluas dianggap sebagai pertandingan kelayakan paling sengit dan sukar di dunia.

Kedua-dua pasukan mengalami kecederaan dan perlu mengatasi ketidakhadiran utama. Uruguay akan tanpa pemain tengah Federico Valverde, penjaga gawang Martín Silva, pemain pertahanan Sebastián Coates dan penyerang Maxi Gómez. Sepasang pemain MLS bersama La Celeste, di BAF Rodriguez dan Diego Rossi dari LAFC, sementara Uruguay diketuai oleh empat pemain yang telah melanda 100 cap di Diego Godin, Martin Caceres, Luis Suarez dan Edinson Cavani.

Sementara itu, Colombia tanpa pertahanan Santiago Arias dan Stefan Medina dan penyerang Radamel Falcao dan Rafael Santos Borré, yang terakhir mempunyai COVID-19. Pemain tengah Davison Sanchez juga akan keluar, dengan isterinya akan melahirkan. Colombia memang mendapat khidmat kapten dan bintang Everton yang dinaikkan semula James Rodriguez.

"Ini adalah perlawanan kritikal," kata jurulatih Colombia, Carlos Queiroz. "Kita harus tahu bahawa kita akan menghadapi pasukan yang hebat, dengan banyak pengalaman, salah satu yang terbaik di dunia."

Empat pasukan teratas di meja CONMEBOL secara automatik layak ke Piala Dunia 2022, sementara pasukan di tempat kelima memasuki playoff antarbenua untuk satu tempat lagi di Qatar.