Man United mengesahkan pinjaman Anthony Martial ke Sevilla

Man United mengesahkan pinjaman Anthony Martial ke Sevilla. Anthony Martial sedang menuju ke La Liga menyertai Sevilla untuk sisa musim ini.

Man United mengesahkan pinjaman Anthony Martial ke Sevilla

Man United mengesahkan pinjaman Anthony Martial ke Sevilla
Man United mengesahkan pinjaman Anthony Martial ke Sevilla


Penyerang Man Utd, Anthony Martial sedang menuju ke La Liga untuk menyertai Sevilla secara pinjaman untuk sisa musim ini.

Man United telah membenarkan perpindahan Anthony Martial ke Sevilla sebagai pinjaman selepas pasukan La Liga itu bersetuju untuk menampung semua gaji Anthony Martial.

United tidak akan menerima bayaran pinjaman untuk Martial, tetapi mereka tidak mahu membenarkan penyerang Perancis itu pergi melainkan gajinya ditampung sepenuhnya.

Selepas beberapa minggu rundingan, Sevilla kini bersetuju untuk membayar semua gaji Martial £240,000 seminggu, pada mulanya hanya menawarkan untuk menampung separuh daripada gaji itu.

Martial dijangka berada di Sevilla untuk pemeriksaan perubatan dan memuktamadkan perpindahan pinjaman untuk baki musim ini pada hari Selasa. Tidak akan ada pilihan untuk membuat perpindahan kekal pada akhir musim.

Ejen Martial, Philippe Lamboley mendedahkan hasrat anak guamnya untuk pergi mencari lebih banyak bola sepak pasukan utama pada Disember dan Martial kemudian mengesahkan pendirian itu dalam pertemuan dengan Ralf Rangnick.

Selepas United hanya menurunkan lapan daripada kemungkinan sembilan pemain gantian di Aston Villa lebih sedikit daripada seminggu yang lalu, Rangnick berkata Martial enggan menjadi sebahagian daripada skuad itu, dakwaan yang ditolak pemain berusia 26 tahun itu.

Dia kemudian dinamakan sebagai pemain gantian untuk kemenangan di Brentford dan diturunkan dari bangku simpanan menentang West Ham pada hari Sabtu.

Pengenalannya disambut dengan cemuhan di Old Trafford, tetapi Martial memainkan peranan penting dalam gol kemenangan Marcus Rashford pada minit ke-93 dan Rangnick memuji profesionalismenya selepas perlawanan.

Itu hanyalah penampilan ke-11 Martial untuk United musim ini, di mana hanya empat daripadanya telah bermula.

Dia menyertai pasukan Sevilla yang berada di tangga kedua La Liga, hanya empat mata di belakang Real Madrid, dan yang akan menyasarkan satu lagi kejayaan Liga Europa pada Mei, dengan perlawanan akhir akan dimainkan di laman sendiri.


Man United sudah pun mengenali pengganti Anthony Martial dan Lingard

Man United sudah pun mengenali pengganti Anthony Martial dan Lingard
Man United sudah pun mengenali pengganti Anthony Martial dan Lingard


Anthony Martial dan Jesse Lingard kedua-duanya boleh meninggalkan Man Utd secara pinjaman minggu ini dan kelab itu sepatutnya sudah tahu cara untuk menggantikan mereka.

Ia akan menjadi minggu terakhir yang menarik bagi jendela perpindahan Januari ketika kelab-kelab berebut-rebut untuk mendapatkan tawaran sebelum tarikh akhir Isnin depan.

Dengan masa yang semakin suntuk untuk mendapatkan tandatangan penentu musim, rasa terdesak semakin memuncak dan Man United boleh menjadi salah satu pihak yang mendapat manfaat.

Anthony Martial dan Jesse Lingard adalah dua nama yang telah mendominasi ruangan gosip sepanjang bulan, dan nampaknya semakin besar kemungkinan mereka berdua akan meninggalkan United menjelang akhir minggu ini.

Penyerang Perancis, Martial akan tiba di Sepanyol pada hari Selasa untuk menandatangani kontrak dengan Sevilla secara pinjaman sehingga akhir musim, sementara ia hanya menunggu masa sebelum Lingard terpaksa mengejar tanpa henti dari Newcastle untuk mendapatkan tandatangannya.

Ralf Rangnick sudah pun mengakui dia mempunyai skuad yang 'terlalu besar' dan penyingkiran dua pilihan serangan persisian tidak mungkin menghalang usaha United untuk menduduki empat teratas pada separuh masa kedua musim ini.

Dengan dua pemain senior tidak lama lagi akan diketepikan, ramai peminat United tertanya-tanya bagaimana cara kelab itu untuk menambah serangan mereka. Sebenarnya mereka sudah mempunyai dua pengganti di kelab itu.

Salah satu keluhan terbesar dalam beberapa tahun kebelakangan ini ialah pemain skuad yang tidak disenangi telah digunakan untuk menyusun bangku simpanan, yang seterusnya telah mengehadkan bilangan peluang bermakna yang diberikan kepada prospek muda.

Anthony Elanga adalah salah seorang daripada dua pengganti yang sudah sedia ada di kelab itu, tetapi kejayaannya baru-baru ini mungkin tidak akan berlaku sekiranya Martial dapat menghadapi Aston Villa awal bulan ini.

Sebaliknya, dalam detik-detik pintu gelangsar, gangguan komunikasi antara Martial dan pengurusnya memberi peluang kepada remaja Sweden berbakat itu peluangnya sendiri dalam pasukan utama, yang diambilnya dengan kedua-dua belah tangan.

Terdapat minat pinjaman yang ketara ditunjukkan di Elanga bulan ini, tetapi kini dia bersedia untuk kekal di kelab itu untuk baki musim ini dan tegas dalam rancangan pasukan utama Rangnick.

Pengganti United yang lain yang sedia dibuat adalah dalam bentuk Hannibal Mejbri, yang dijangka akan disepadukan ke dalam pasukan senior apabila dia kembali dari Piala Negara-Negara Afrika.

Pemain berusia 19 tahun itu kini merupakan pemain antarabangsa Tunisia sepenuhnya, walaupun dia bergelut untuk menarik perhatian pada kejohanan antarabangsa yang sedang berlangsung. Mejbri terpikat pada separuh masa apabila Tunisia tewas kepada Mali pada aksi pembukaan mereka dan muncul sebagai cameo lewat dalam kekalahan kepada Gambia, dengan kedua-dua kemenangan kejohanan datang apabila pemain muda United itu tidak digunakan sebagai pemain gantian.

Di sebalik kebetulan yang malang itu, bekas bintang muda Monaco itu tetap mendapat penilaian tinggi oleh jurulatih kelab, termasuk Rangnick, dan bersedia untuk lebih kerap terlibat dalam sesi latihan pasukan utama seawal bulan depan.

Jadual perlawanan boleh menentukan berapa banyak masa bermain yang diperolehi pemain muda antara sekarang dan akhir musim, tetapi kelab tidak sabar-sabar untuk kedua-dua Elanga dan Mejbri terlibat dalam persediaan senior dan belajar dari beberapa pemain bola sepak terbaik dunia setiap hari.

Dengan begitu ramai bakat menyerang yang menarik sudah pun berada di kelab itu, United mempunyai lebih sedikit alasan untuk bermain keras ke atas Martial dan Lingard minggu ini.