Transfers Ronaldo bernilai £19 juta di bawah Siasatan Polis

Transfers Ronaldo bernilai £19 juta di bawah Siasatan Polis, Kepulangan paling ikonik United kini dalam siasatan pihak berkuasa Italia.

Transfers Ronaldo bernilai £19 juta di bawah Siasatan Polis

Transfers Ronaldo bernilai £19 juta di bawah Siasatan Polis
Transfers Ronaldo bernilai £19 juta di bawah Siasatan Polis


Kepulangan salah seorang pemain paling ikonik United kini dalam siasatan pihak berkuasa Itali. Perpindahan musim panas Manchester United untuk kembali wira Cristiano Ronaldo kini disiasat sebagai sebahagian daripada kajian menyeluruh mengenai kewangan Juventus dan pelaporan dari nilai perpindahan mereka untuk mematuhi peraturan permainan adil kewangan.


Ronaldo melengkapkan kepulangan musim panas romantisnya pada hari tarikh akhir musim panas lalu dengan bayaran awal £12.9 juta, dengan bonus meningkat sehingga £19 juta.


Walau bagaimanapun, The Daily Mail hari ini telah melaporkan bahawa langkah itu, bersama-sama dengan yang lain dari 2019 dan seterusnya, berada di bawah siasatan polis melihat laporan dari 'Wanita Tua' mengenai nilai dan angka pemindahan.


Walaupun Juventus mendakwa mereka bekerjasama sepenuhnya dengan penyiasat, ia mendakwa terdapat serbuan di pejabat kelab pada Jumaat lepas dengan kontrak pemain dan penyata kewangan dicari.


Pihak berkuasa mengambil kenyataan daripada beberapa pegawai tinggi Juventus termasuk pengarah Tottenham Hotspur semasa Fabio Paratici.


Jika didapati bersalah melakukan kesalahan, Juventus dilaporkan berdepan penurunan pangkat ke Serie B serta pelucutan kejuaraan Serie A terbaru mereka.


Walaupun penyiasatan ini tidak akan menjejaskan United atau Ronaldo secara langsung, ia pastinya akan menjadi perhatian dalam beberapa minggu akan datang kerana salah satu gergasi Eropah kelihatan ditakdirkan untuk digulingkan sekali lagi.