21 untuk Man Utd vs Aston Villa pada Tahun 2021

Man Utd naik tahap tinggi dengan Liverpool di tangga teratas Liga Perdana Inggeris setelah mengalahkan Aston Villa dengan skor 2 - 1.

21 Untuk Man Utd pada Tahun 2021

21 untuk Man Utd vs Aston Villa pada Tahun 2021
21 untuk Man Utd vs Aston Villa pada Tahun 2021


Man Utd naik tahap tinggi dengan Liverpool di tangga teratas Liga Perdana Inggeris setelah mengalahkan Aston Villa dengan skor 2 - 1.


Man Utd menduduki tangga teratas di tangga teratas Liga Perdana Inggeris setelah menewaskan Aston Villa 2-1 di Old Trafford pada malam Jumaat.


Hantaran penalti Bruno Fernandes pada babak kedua membuat perbezaan itu setelah Paul Pogba diasak di kawasan itu sejurus Villa menyamakan kedudukan.


Kemenangan itu meletakkan Man Utd bersaing dengan Liverpool sekurang-kurangnya 72 jam setelah bergabung dengan juara bertahan dengan 33 mata menjelang pertemuan kedua-dua pasukan di Anfield pada 17 Januari.


Dengan pertarungan gelaran antara dua kelab terbesar di negara ini semakin panas, berikut adalah bagaimana media nasional melaporkan kemenangan Man Utd.


Ketika Man Utd memulakan babak kedua, mereka menyamai 33 mata Liverpool. Aksi pertama mereka menampilkan Fred flip manis yang memberi makan Martial yang melepaskan Rashford di sebelah kiri. No 10 bergerak di belakang dan umpan silang rendahnya diperhatikan dengan teliti ke tangan Martínez.


Riposte Villa menyuruh Grealish menyiapkan Watkins, tandukan penyerang tengah menuju ke gawang sebelum De Gea melambung.


Grealish menjadi penyedia sekali lagi ketika hantaran pepenjuru dimainkan dalam Anwar El Ghazi: usahanya mengalahkan penjaga gol Man Utd tetapi bukan jawatan yang tepat. Ini adalah petunjuk yang jelas bahawa Man Utd sangat memerlukan gol kedua.


Rashford hampir memberikannya ketika kaki pemotong batu membuka ruang tetapi percubaannya terlalu dekat dengan Martínez. Dan penguasaan Man Utd sememangnya mahal, ketika Grealish menerkam. Kapten Villa melambung ke kawasan Man Utd, melambung bola ke kanan, dan Bertrand Traoré menyamakan kedudukan.


Meski begitu, perlawanan berubah lagi kerana Douglas Luiz melakukan pelanggaran terhadap Pogba di kawasan itu. Michael Oliver menghadiahkan sepakan penalti - VAR bersetuju, kerana ketidakpercayaan Dean Smith selepas perlawanan, pengurus Villa percaya No 6 "tersandung" - dan Fernandes menghancurkan rumah, diringkas dari The Guardian.


Judul nombor 21 untuk Man Utd pada tahun 2021 tiba-tiba bukan idea yang luar biasa. Ole Gunnar Solskjaer mungkin tidak mahu mengakuinya secara terbuka, untuk menghilangkan tekanan dari para pemainnya. Tetapi pasukannya kini menjadi pesaing tulen dalam perlumbaan gelaran musim ini.


Kemenangan sengit di sini dalam permainan berdenyut di sini membawa kedudukan Man Utd di kedudukan dengan pendahulu dan saingan Liverpool. Man Utd melancarkan larian tanpa kalah di Liga Perdana Inggeris kepada 10 perlawanan.


Selepas permulaan yang buruk, yang menyaksikan mereka memperoleh satu mata dari tiga perlawanan pertama liga di tempat sendiri, Man Utd telah membawa 26 dari 30 untuk melonjak ke puncak meja. Dikutip melalui The Mirror.


Sejak Sir Alex Ferguson menandatangani gelaran Liga Perdana pada 2013 Man Utd berada di kedudukan ini dalam Liga Perdana pada Hari Tahun Baru.


Bukan di bawah David Moyes, Louis van Gaal atau Jose Mourinho. Tidak selama lapan tahun yang panjang.


Kemenangan atas Aston Villa yang sangat baik di Old Trafford pada malam Jumaat menjadikan kedudukan Man Utd di tangga teratas dengan saingan sengit Liverpool. Permainan dihidupkan.


Benar, liku-liku musim ini bermakna pasukan Ole Gunnar Solskjaer telah bermain lima permainan lebih sedikit daripada pasukan Ferguson ketika mereka menang 4-0 di Wigan pada 1 Januari 2013.


Itulah salah satu sebab Solskjaer berpendapat bahawa terlalu awal untuk pembicaraan tajuk. Tetapi pengurus Man Utd hanya dapat menurunkan peluangnya untuk sekian lama jika ini berterusan.


Kemenangan liga kelima dalam 16 hari sepanjang tempoh Krismas - perlawanan Man Utd yang lain berakhir dengan keputusan seri di Leicester - telah melonjak mereka ke atas meja dan ke bahu Liverpool. Dikutip dari The Daily Mail.


Solskjaer ketika ini membelokkan soalan mengenai kelayakan Man Utd - menegaskan bahawa mereka hanya boleh mula memikirkan perkara seperti itu pada musim bunga - tetapi jangan membuat kesilapan: ini mula kelihatan seperti cabaran gelaran, terutama ketika pasukannya mencatat kemenangan Hari Tahun Baru yang sukar seperti yang ini.


Villa adalah bahagian yang sangat baik - lebih daripada jumlah bahagian mereka, lebih daripada sekadar Jack Grealish - tetapi walaupun mereka menemui jalan untuk mengatasi Man Utd, mereka tidak dapat tinggal di sana. Terdapat dua minit antara gol penyamaan Traoré dan pelanggaran Douglas Luiz terhadap Paul Pogba untuk penalti, sementara semua yang mereka lemparkan ke gawang David de Gea pada lewat ditolak.


Sekiranya terdapat kepala berat yang masih menderita malam sebelumnya, kedua-dua belah pihak menyembunyikannya dengan baik. Permainan dimulakan dengan pantas dan walaupun ini tidak semestinya diterjemahkan menjadi peluang awal menjaringkan gol. Perubahan yang dialu-alukan dari pertandingan yang agak tenang dalam penerbangan teratas selama beberapa hari terakhir.


Martial dan Fernandes kedua-duanya memaksa penjaga gawang Emiliano Martinez menyelamatkan lebih awal. Sementara De Gea harus waspada untuk menolak bola tampar John McGinn yang mengancam akan merayap di tiang jauh. Villa mengancam sayap tetapi Man Utd kelihatan lebih cenderung untuk mencari kejayaan, dengan Paul Pogba sangat berpengaruh di bahagian kiri berlian lini tengah. (The Independent)


Pasukan Ole Gunnar Solskjaer telah menunjukkan kemampuan mereka untuk mengumpul mata di Old Trafford dalam beberapa minggu terakhir, seperti yang dibuktikan dengan kemenangan 1-0 di atas West Bromwich Albion dan Wolves.


Tetapi mereka juga telah menunjukkan kesediaan untuk bersaing dengan pasukan yang senang membuka permainan dan, walaupun ini bukan penentuan kemenangan 6-2 ke atas Leeds, itu semudah itu di mata .


Sejumlah gerakan yang lancar pada babak pertama menghasilkan peluang sebelum pembukaan Martial ketika penyerang Perancis itu menyaksikan penjepit oleh Martinez, sementara Fernandes dan Wan-Bissaka hampir tidak disasarkan dengan usaha serupa.


Martial mencuri antara Mings dan Ezri Konsa untuk mengangguk Setan Merah menjelang umpan silang Wan-Bissaka hanya untuk gol kedua liga musim ini ketika kembali ke kesebelasan utama Solskjaer. (BBC Sport)