Sikap Manchester United mengenai perpindahan Cristiano Ronaldo

Manchester United dikaitkan dengan langkah luar biasa untuk membawa kembali Cristiano Ronaldo di jendela perpindahan musim panas.

 

Sikap Manchester United mengenai perpindahan Cristiano Ronaldo
Sikap Manchester United mengenai perpindahan Cristiano Ronaldo

Man Utd dikaitkan dengan langkah luar biasa untuk membawa kembali Cristiano Ronaldo di jendela perpindahan musim panas.

Manchester United tidak mempunyai rancangan untuk menandatangani semula Cristiano Ronaldo, walaupun ada laporan baru-baru ini.

Ruangan gosip perpindahan telah diisi minggu ini dengan cadangan United untuk menandatangani pemenang Ballon d'Or sebanyak lima kali dalam jendela perpindahan musim panas akan datang di tengah ketidaktentuan masa depannya di Juventus.

Sebuah laporan di Argentina menunjukkan Ronaldo 'tergoda' dengan prospek kembalinya ke Manchester sementara satu gerai di Portugal bahkan menyarankan United telah membuat 'tawaran rasmi' untuk membawa superstar itu kembali ke Old Trafford.

Walau bagaimanapun, MEN Sport memahami bahawa tidak berlaku dengan sumber United yang mengecewakan cadangan bahawa setiap perjanjian sedang dibincangkan.

Masa depan Ronaldo di Juventus telah dipersoalkan di tengah-tengah laporan bahawa kelab Itali akan berusaha untuk mengurangkan tagihan gaji mereka yang besar pada akhir musim untuk membantu meringankan kerugian kewangan dari wabak koronavirus. Sebagai penghasilan tertinggi mereka, masuk akal mengapa Ronaldo akan menjadi orang yang dikaitkan dengan jalan keluar, walaupun dia kini dikontrak ke kelab hingga musim panas 2022.

Situasi kontraknya saat ini di Juventus bermaksud United tidak hanya harus memenuhi tuntutan gaji tinggi mereka sendiri tetapi juga membayar yuran perpindahan untuk menjamin keluarnya.

Ini menjadikan prospek kesepakatan sangat tidak mungkin mengingat United tidak menandatangani Jadon Sancho di jendela perpindahan musim panas atas kebimbangan yang serupa mengenai kos keseluruhan perjanjian tersebut dalam iklim kewangan koronavirus.

United menjelaskan kepada Borussia Dortmund di awal jendela bahawa terdapat batasan ketat untuk anggaran mereka dalam persekitaran ekonomi semasa, yang telah menyaksikan pendapatan pertandingan dan komersil menjunam sepanjang tahun kalendar, tetapi kompromi tidak dapat dijumpai.

Laporan itu juga muncul pada minggu yang sama di mana United mencatat hasil kewangan terbaharu mereka dengan pendapatan turun 20 peratus untuk tiga bulan yang berakhir pada 30 September, pada 109 juta £ berbanding £ 135.4 juta setahun yang lalu.

"Walaupun pandemi COVID-19 terus menyebabkan gangguan yang besar, kami optimis fasa pemulihan dan normalisasi secara beransur-ansur mulai terlihat," demikian pernyataan wakil naib ketua eksekutif Ed Woodward.

"Ketahanan kelab dan perniagaan komersial kami yang kuat terus memberikan asas yang kukuh dan memberi kami keyakinan terhadap pandangan jangka panjang kami di luar pandemi, baik di dalam maupun di luar lapangan."

Walaupun kelab berada di kedudukan yang lebih baik daripada kebanyakan nampaknya tidak mungkin mereka akan menandatangani superstar seperti itu sementara hasil perlawanan dan komersil terus mendapat kejayaan besar.

United menyokong Solskjaer dengan lima pemain baru di jendela perpindahan musim panas, menjadikan jumlah perbelanjaan bersih mereka selama tiga jendela perpindahan terakhir menjadi € 220 juta - lebih banyak daripada kelab besar lain di Eropah dalam jangka masa tersebut.