Perancis Bagi Tahu Apa yang Paul Pogba Perlukan di Manchester United

Manchester United Malaysia News - Paul Pogba menghadapi masa depan yang tidak menentu di Manchester United dengan kontraknya hampir tamat.

 

Perancis Bagi Tahu Apa yang Paul Pogba Perlukan di Manchester United
Perancis Bagi Tahu Apa yang Paul Pogba Perlukan di Manchester UnitedPaul Pogba menghadapi masa depan yang tidak menentu di Manchester United dengan kontraknya hampir tamat. Jeda antarabangsa kedua musim ini tiba dan nama Paul Pogba menguasai tajuk utama sekali lagi. Kembali pada rehat Oktober dari aksi EPL, pemain Perancis itu membuat marah penyokong Manchester United dengan secara terbuka menggoda Real Madrid dengan kontraknya di Old Trafford menjelang akhir. United mencetuskan perpanjangan satu tahun dalam perjanjiannya ketika ini tetapi Pogba hanya akan tinggal 12 bulan lagi ketika jendela perpindahan musim panas bermula.


Kali ini, Pogba membincangkan keadaannya di kelab, menjelaskan bahawa dia mengharungi tempoh paling sukar dalam kariernya. Pemenang Piala Dunia mendapati dirinya berada dalam posisi yang tidak dikenali yakni sebagai pemain pengganti impak dan menggambarkan hubungan dengan rakan sepasukan antarabangsa sebagai 'nafas segar'.


"Saya tidak pernah mengenal masa yang sukar dalam karier saya," katanya kepada RTL.

 

"Pasukan Perancis menghirup udara segar. Ia tidak sama dengan kelab, kumpulan ini luar biasa, sungguh ajaib."

 

Walaupun komennya tidak dibuat dengan niat jahat terhadap United atau rakan sepasukannya, mereka tidak mungkin memperbaiki hubungannya yang sudah tegang dengan penyokong United.

Namun, penyokong United mungkin terpaksa menerima kenyataan Pogba tidak meninggalkan kelab, tanpa mempedulikan persembahannya di bawah. Real Madrid pernah tertarik pada masa lalu tetapi laporan di Sepanyol menunjukkan mereka mengalihkan tumpuan mereka kepada pemain muda Rennes, Eduardo Camavinga. Tidak ada alasan untuk mempercayai bahawa karier Pogba United tidak dapat dibangkitkan antara sekarang dan akhir musim.

Ole Gunnar Solskjaer telah berjuang untuk mencari sistem terbaik untuk membawa yang terbaik daripada pemain berusia 27 tahun dan United yang paling berformat Bruno Fernandes. Pogba pada mulanya digunakan dalam pivot tengah bersama Nemanja Matic, peranan yang tidak disukai oleh pengurus Perancis, Didier Deschamps. Namun, peranan Pogba kerap dilakukan Perancis untuk memberi kesan yang besar terutama berkat dinamo Chelsea N'Golo Kante. Bekas lelaki Leicester itu membolehkan negaranya menunjukkan sifat terbaiknya.

Dalam 26 perlawanan yang mereka mulakan bersama untuk Les Bleus, mereka tidak pernah merasakan kekalahan. Semasa bermain bersama Kante, Pogba rata rata berjaya menghasilkan duel pertahanan yang lebih berjaya, lebih banyak pencegahan dan pemulihan lebih banyak daripada ketika bermain di United merah. Lebih jauh lagi, dia mempunyai rata rata duel ofensif yang lebih berjaya dan hantaran lebih tepat hingga ketiga terakhir ketika mewakili negaranya. Memang, data ini menunjukkan bahawa Pogba hanya dapat berusaha lebih keras dalam persembahannya di Perancis tetapi kehadiran Kante memberi manfaat kepada bekas pemain Juventus itu.


Fred adalah United yang paling mirip dengan Kante dari segi prestasi pertahanan. Pasangan kedua duanya rata rata memperoleh jumlah aksi pertahanan yang berjaya setiap 90 minit walaupun bintang Chelsea itu mempunyai kadar kejayaan pertahanan yang lebih baik. Kante juga mempertaruhkan Fred dari segi pemulihan (10.13 hingga 8.3 setiap 90 minit) tetapi tidak ada sebab mengapa Fred tidak dapat beroperasi dalam peranan yang serupa dengan pemain Perancis di lini tengah United itu.


Sekiranya Pogba akhirnya kekal, bahkan mungkin menandatangani kontrak baru, United harus berusaha untuk melabur dalam gelandang bertahan yang lebih semula jadi daripada Fred. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pemain tengah Borussia Monchengladbach, Denis Zakaria akan meningkat dari kekuatan ke kekuatan di Bundesliga dan kemungkinan akan diminati musim panas ini. Bintang RB Leipzig, Konrad Laimer adalah satu lagi pilihan berpotensi kerana kadar kerjanya yang tidak kenal lelah dan bertahan dengan gigih.


Lebih penting lagi, Pogba perlu membuktikan kepada United bahawa dia layak membina sistem mereka. Tidak ada yang akan berpendapat bahawa dia telah memenuhi harapan sejak perpindahannya kembali ke England dari Juventus. Sudah tiba masanya Pogba berhenti membincangkan masa depannya di akhbar Perancis dan membiarkan bola sepaknya bercakap.