Manchester United Mempertaruhkan Ultimatum Mauricio Pochettino

Man Utd adalah peminat Mauricio Pochettino tetapi tetap yakin Ole Gunnar Solskjaer masih boleh berjaya di kelab.
Manchester United Mempertaruhkan Ultimatum Mauricio Pochettino
Manchester United Mempertaruhkan Ultimatum Mauricio PochettinoMan Utd adalah peminat Mauricio Pochettino tetapi tetap yakin Ole Gunnar Solskjaer masih boleh berjaya di kelab.

Dalam tiga kali itu kelihatannya dia mungkin kehilangan pekerjaannya di Old Trafford, The baby-faced assassin itu menghasilkan sentuhan mematikannya untuk mematikan cadangan kerusuhan dan menenangkan peminat dengan kemenangan besar.

Kemenangan hujung minggu di Everton tidak begitu tegas seperti kemenangan ke atas Tottenham dan Man City pada minggu yang sama pada bulan Disember yang lalu, dan juga tidak semestinya menentukan musim seperti menandatangani Bruno Fernandes awal tahun ini.

Keprihatinan utama United ialah hampir dua tahun selepas pelantikannya, masalah yang sama berulang dengan Solskjaer, dengan kemenangan luar biasa diikuti dengan kekalahan yang tidak dapat diterima. Satu minggu mereka kelihatan belok, minggu berikutnya mereka hanya berpusing-pusing.

MEN Sport mengungkapkan minggu lalu United telah mendekati Mauricio Pochettino dengan tujuan untuk menjadi pengurus seterusnya, walaupun harus ditekankan bahawa kelab masih menyokong Solskjaer memandangkan ia sudah sangat awal musim ini.

Kesepakatan yang mungkin berlaku untuk Pochettino dibuat lebih menarik memandangkan United tidak perlu membayar ganti rugi pampasan kepada bekas majikan Tottenham kerana tarikh akhir berlalu pada Mei.

Sama seperti kelab yang membariskan Solskjaer untuk menggantikan Jose Mourinho sebagai pengurus sementara pada pertengahan Oktober 2018 - dua bulan sebelum United menyingkirkan pemain Portugal itu - tidak mengejutkan apabila mengetahui pendekatan serupa dengan Pochettino. Namun, tidak seperti kali terakhir mereka bukan satu-satunya pesaing.

Bentuk domestik telah meremajakan semangat di Paris Saint-Germain tetapi kekalahan minggu lalu kepada RB Leipzig dalam Liga Champions menjadikan juara Perancis itu menghadapi prospek yang sangat nyata untuk keluar dari peringkat kumpulan yang memalukan. Kejatuhan seperti itu untuk naib juara musim lalu akan memberi tekanan kepada Thomas Tuchel dengan bekas pemain PSG, Pochettino sebagai naib juara untuk kekosongan tersebut.

Begitu juga tekanan yang semakin meningkat pada Zinedine Zidane di Sepanyol setelah Real Madrid dibelasah 4-1 oleh Valencia di La Liga pada petang Ahad. Pasukan Sepanyol telah mengalami kekalahan memalukan kepada Cadiz dan Shakhtar musim ini, dengan seruan untuk perubahan semakin meningkat ketika kita memasuki rehat antarabangsa.

Celta Vigo menjadi pasukan La Liga pertama yang berpisah dengan pengurus ketika mereka memecat Oscar Garcia pada hari Isnin pagi dan ia boleh menjadi jalan bagi Real Madrid untuk mengikutinya. Keputusan sedemikian pasti akan meninggalkan Pochettino dengan cadangan pekerjaan menarik yang lain untuk dipertimbangkan.

Kemudian ada faktor Man City. Masa depan Pep Guardiola jangka panjang di kelab tetap diragukan dengan jurulatih Argentina yang dilihat sebagai calon utama untuk menggantikannya jika peluang itu muncul.

City akan berharap Guardiola membuat kontrak baru di Etihad Stadium tetapi sehingga dia melakukannya, perlu ada rancangan kemungkinan untuk senario terburuk.

Itu semua menjadikan minat Pochettino menjadi lebih mendesak, dengan United sedar pengurus itu tidak akan menunggu selama-lamanya untuk kemungkinan panggilan penyelamatan masuk.

United betul-betul bersentuhan dengan Pochettino sekiranya berlaku kemungkinan pertukaran pengurus, tetapi berisiko menjadi sia-sia jika mereka tidak memberikan jawapan pasti kepadanya.