Jack Grealish Telah Memberikan Dilema Kepada Manchester United

Man Utd mahu menandatangani Jack Grealish di jendela perpindahan musim panas tetapi gagal memikat bintang Aston Villa ke Old Trafford.

 

Jack Grealish telah memberikan dilema kepada Manchester United
Jack Grealish telah memberikan dilema kepada Manchester United

Man Utd mahu menandatangani Jack Grealish di jendela perpindahan musim panas tetapi gagal memikat bintang Aston Villa ke Old Trafford.


Sepertinya pengejaran Manchester United terhadap Jack Grealish telah berakhir dengan kedatangan Donny van de Beek musim panas, tetapi itu mungkin hanya perlu berubah.


Difahamkan, pemain tengah Belanda itu tidak dilihat sebagai alternatif langsung kepada kapten Aston Villa namun persamaannya masih ada. Kedua-duanya dikagumi ketika United ingin menambahkan beberapa kekuatan penyerang ke lini tengah yang diperkemaskan oleh jimat Bruno Fernandes, namun itu adalah masalah yang masih ada.


Van de Beek kekal di pinggir Old Trafford dengan tempatnya di bangku simpanan di Goodison Park pada hujung minggu pengesahan mengenai status penyokongnya sekarang dalam skuad, walaupun Ole Gunnar Solskjaer menegaskan peluangnya akan datang ketika musim ini berlanjutan.


Pada hakikatnya kedatangan Van de Beek telah dipercepat untuk memastikan United berada di tempat yang baik sekiranya Paul Pogba pergi musim panas depan, sementara kebangkitan Juan Mata juga telah membantu penyebabnya walaupun ada batasan yang jelas.


Seiring dengan berjalannya keadaan, tidak ada keperluan nyata bagi United untuk menandatangani pilihan menyerang baru tahun depan tetapi keutamaan tersebut dapat meningkat sekiranya mereka menjual Pogba atau jika Mata tidak bertahan melebihi kontraknya pada bulan Jun depan. Sekiranya itu berlaku maka Grealish pasti akan berada di radar perpindahan mereka sekali lagi.


Pemain berusia 25 tahun itu tampil dalam senarai calon calon United semasa jendela perpindahan terakhir dan dia dikagumi di Old Trafford, tetapi MEN memahami bahawa tidak ada perbincangan dengan Villa selama musim panas mengenai kesepakatan.


Diyakini terdapat ketidakpastian di mana Grealish akan masuk ke dalam pasukan Solskjaer setelah dia memulakan musim lalu dalam peranan lini tengah lanjutan di Villa sebelum bergerak ke kiri tiga depan, kedudukan yang sudah dipenuhi dengan baik.


Terdapat juga masalah kewangan dengan Villa yang menghargai kapten mereka dengan harga 80 juta £, bayaran yang United tidak berniat membayar untuk pemain yang tidak akan mendapat tempat pertama dalam pasukan.


Namun pada jendela perpindahan musim panas berikutnya, Grealish mungkin tidak lagi dipandang sebagai pengisi skuad tetapi sebagai aset pasukan utama yang penting dengan persembahannya di Villa Park mencapai tahap yang belum pernah dilihat olehnya sebelumnya dalam penerbangan teratas.


Grealish menjadikan penghitungan musimnya dengan lima gol dan lima assist dalam kemenangan hebat Villa ke atas Arsenal pada hujung minggu, yang merupakan sokongan sempurna untuk status skuad seniornya yang baru ditubuhkan di England.


United menjelaskan bahawa mereka akan berusaha untuk menandatangani bakat homegrown terbaik sebagai sebahagian daripada kebiasaan budaya mereka yang berterusan di bawah Solskjaer, ini bermakna mereka tidak akan dapat mengabaikan seseorang yang begitu mengagumkan seperti Grealish sementara kriteria itu masih ada. via (MEN)