Edinson Cavani Telah Menyetujui Kelab Selanjutnya

Penyerang Manchester United, Edinson Cavani telah menyetujui langkah seterusnya selepas kontraknya tamat di Old Trafford.
Edinson Cavani Telah Menyetujui Kelab Selanjutnya
Edinson Cavani Telah Menyetujui Kelab Selanjutnya


Penyerang Manchester United, Edinson Cavani telah menyetujui langkah seterusnya apabila kontraknya tamat di Old Trafford.


Pemain berusia 33 tahun itu pada hari Sabtu, menjaringkan gol pertamanya untuk kelab dalam kemenangan 3-1 ke atas Everton. Sudah jelas untuk melihat bahawa United akan memanfaatkan pengalamannya dalam skuad muda, dengan laporan yang muncul semalam bahawa mereka berharap dia akan bertindak sebagai mentor kepada Mason Greenwood.


Pemain Uruguay itu menandatangani kontrak dengan United pada tarikh akhir perpindahan sebagai ejen bebas setelah meninggalkan Paris Saint-Germain pada musim panas. Setelah kesepakatan dengan Benfica gagal, ada minat dari Amerika Selatan, walaupun Cavani menjelaskan bahawa dia mempunyai perniagaan yang belum selesai di Eropah.


United memilih bekas pemain Napoli dengan kontrak awal satu tahun dengan pilihan tahun kedua. Sekiranya Setan Merah mengambil pilihan tahun kedua, laporan dari Amerika Selatan mendakwa bahawa Cavani telah menyetujui langkah berikutan Piala Dunia Qatar pada tahun 2022.


Boca Juniors berminat dengan khidmatnya pada musim panas tetapi sekarang mendakwa bahawa mereka telah mencapai kesepakatan yang akan membuatnya pergi ke Argentina setelah bertanding di Liga Perdana.


Menurut El Futbolero, melalui ESPN Cavani akan bergabung dengan Boca setelah Piala Dunia 2022, di mana dia berharap dapat tampil untuk Uruguay untuk kali terakhir. Dipercayai bahawa pengurus Juan Román Riquelme berharap agar perkongsian dengan Carlos Tevez dapat menolong pasukan ke Piala Dunia Club.


Cavani bersedia mengambil potongan gaji untuk bergabung dengan raksasa Amerika Selatan, tetapi diyakini dia masih akan menerima gaji tahunan $ 6 juta.


Club Atlético Boca Juniors terus mengatur semua butiran dengan Edinson Cavani untuk kedatangannya ke pasukan selepas Piala Dunia Qatar 2022, tetapi dia mengambil kira bahawa kedatangan ini sama sekali tidak murah, jadi dia harus menjual tiga pemain untuk membayar gaji Matador.


Dengan mengambil kira bahawa gaji Edinson Cavani adalah sekitar 6 juta dolar setahun, dan bahawa Uruguay ingin menjadi pemain terkemuka di kelab, kepemimpinan Club Atlético Boca Juniors sudah tahu siapa pemain yang akan dijual untuk kedatangan bintang itu.


Berdasarkan tahap penyerang mereka, dalam 2 tahun kepemimpinan merancang untuk menjual Walter Bou, Franco Soldano, dan terutama pemain yang akan membawa lebih banyak dana, Matero Retegui, pemain yang diwakili oleh Francesco Totti.


Dengan penjualan ini, Club Atlético Boca Juniors menjangka mempunyai sekurang-kurangnya 20 juta yang akan membolehkannya membayar gaji Edinson Cavani selama dua tahun, dan juga membuka ruang untuk Matador memiliki peranan utama dalam Xeneize. via (TUS)