Bagaimana Nilai Skuad Manchester United Dibandingkan Dengan Liverpool FC, Man City dan Chelsea

Manchester United menambah nilai £ 64 juta untuk nilai skuad mereka di pasar perpindahan musim panas menurut angka baru yang dikeluarkan.
Bagaimana Nilai Skuad Manchester United Dibandingkan Dengan Liverpool FC, Man City dan Chelsea
Bagaimana Nilai Skuad Manchester United Dibandingkan Dengan Liverpool FC, Man City dan Chelsea


Man Utd telah melonjak Atletico Madrid dalam kedudukan penilaian skuad global tetapi bagaimana perbandingannya dengan saingan Liga Perdana mereka?

Manchester United menambah nilai £ 64 juta untuk nilai skuad mereka di pasar perpindahan musim panas menurut angka baru yang dikeluarkan - tetapi masih hanya memiliki kumpulan pemain keempat paling berharga di Liga Perdana.

Laman web penilaian Transfermarkt mengatakan United telah meningkat dalam kedudukan global untuk memiliki skuad kelapan paling berharga dalam bola sepak dunia.

The Reds telah melompati Atletico Madrid berkat peningkatan nilai skuad mereka hampir 10 peratus di jendela perpindahan.

Nilai skuad United pada awal jendela perpindahan turun pada £ 655.81 juta tetapi kini telah meningkat menjadi £ 719.87 juta.

Peningkatan 9.8 peratus itu merupakan yang kedua tertinggi dari enam besar, dengan hanya 10.5 peratus Arsenal yang mewakili kenaikan yang lebih besar.

Peningkatan The Reds mungkin disebabkan oleh penambahan Edinson Cavani dan Donny van de Beek di samping prestasi mereka dalam mara ke separuh akhir Liga Europa.

Ini memberi United skuad bernilai keempat tertinggi di Liga Perdana, mengekori Chelsea di tangga ketiga hampir 36 juta pound.

Liverpool mempunyai skuad bernilai tertinggi pada £ 973 juta, dengan Manchester City £ 2 juta di belakang mereka di tempat kedua.

Dari segi bola sepak global, peningkatan nilai skuad United menyaksikan mereka naik di atas Atletico Madrid ke tempat kelapan, dengan Chelsea sekali lagi berada di depan mereka.

Nilai skuad Atletico turun 2.7 peratus dari £ 680 juta kepada £ 661 juta.

Namun penurunan itu tidak setanding dengan saingan La Liga, Real Madrid, yang nilai skuadnya merosot hampir seperempat sepanjang musim panas.

Setelah mempunyai nilai lebih dari £ 1bn pada permulaan jendela perpindahan, nilai Real sekarang adalah £ 769.5 juta.

Dari segi nilai pemain, Marcus Rashford, Paul Pogba dan Bruno Fernandes dinilai sebagai yang paling bernilai bersama dalam skuad United.

Ketiga-tiga pemain utama United berada pada kedudukan £ 74 juta, jadi bersama-sama merangkumi hampir sepertiga dari nilai keseluruhan skuad The Reds.

Anthony Martial adalah yang paling berharga berikutnya pada £ 54 juta, dengan penilaian Harry Maguire jatuh kepada £ 45 juta untuk memberikannya yang keempat tertinggi dalam skuad bersama dengan Mason Greenwood.

Ketika datang ke pendaftaran baru The Reds, van de Beek adalah yang tertinggi bernilai £ 39.6 juta, dengan Alex Telles ketinggalan pada £ 36 juta.

Nilai Cavani adalah £ 10,8 juta, yang sebahagian besarnya dapat dikaitkan dengan fakta bahawa dia menandatangani pertukaran percuma dan, pada usia 33 tahun, mempunyai nilai jual semula yang sedikit.

Pemain sayap Facundo Pellistri mempunyai nilai £ 6.3 juta, yang meningkat sejak dia bergabung dengan The Reds.