Manchester United mungkin mempunyai rancangan baru untuk Erling Haaland

(Image: Instagram: erling.haaland)


Tingkap musim panas hanya ditutup selama tiga minggu tetapi ia tidak menghentikan gerakan berterusan perbincangan perpindahan Manchester United daripada beredar.


Sebagai sebuah kelab terbesar dalam bola sepak dunia, gosip dan khabar angin yang berterusan muncul dengan wilayah dan pengetahuan bahawa setiap bintang pelarian akan segera dihubungkan dengan perpindahan ke Teater Impian mereka.


Namun, sebilangan pembicaraan perpindahan itu sah dan tidak mengejutkan untuk melihat Erling Haaland sekali lagi dikaitkan dengan perpindahan ke United setelah musim panas di Jerman berakhir.


Ramai yang mempersoalkan sama ada pemain berusia 20 tahun itu dapat mengekalkan rekod kemenangannya yang luar biasa di Borussia Dortmund ketika dia berpindah dari RB Salzburg pada jendela Januari, tetapi sudah berkempen ini dia mempunyai tujuh gol dan tiga assist dalam hanya lapan penampilan kelab .


Haaland membuktikan bakatnya sebagai pemain kelas dunia yang tulen dan bukan sekadar kilat di dalam kuali, jadi wajar jika United masih berminat dengan pemain yang menolaknya pada awal tahun ini.


Pengakap kelab menyaksikan Haaland dan berminat untuk bergerak, walaupun kenyataan Haaland diwakili oleh ejen super kontroversial Mino Raiola, ditambah sejumlah cadangan tambahan, menyebabkan kesepakatan yang dicadangkan itu hancur.


Terdapat juga kebimbangan dari sudut pandang anak muda itu. Walaupun dia adalah pengagum Ole Gunnar Solskjaer yang gemar, dia tahu akan menjadi risiko besar untuk berpindah ke United untuk bekerja di bawah jurulatih yang tidak semestinya menjamin keselamatan pekerjaan di Old Trafford.


"Anda tidak pernah tahu bagaimana hal itu berlaku di kelab lain," kata ayah Haaland, Alf-Inge, mengenai mantan pelatih Molde Erling. "Anda harus pergi ke kelab di mana seluruh kelab menginginkan anda, bukan hanya pelatih. Saya rasa itu perkara yang paling penting, selain bagaimana kelab ini berada dalam lima atau sepuluh tahun kebelakangan ini dan hala tuju apa yang telah mereka ambil.


"Kerana berbahaya hanya masuk ke pelatih, kerana dia tiba-tiba dipecat."


Sekiranya Solskjaer masih bertugas di United menjelang jendela perpindahan musim panas berikutnya, maka Haaland mungkin mempunyai keyakinan yang diperlukan untuk mengambil risiko dan bergabung dengan pasukan yang gagal meyakinkannya mengenai perpindahan musim sejuk.


Perniagaan musim panas United ditujukan untuk kemungkinan perpindahan juga. Kehilangan Jadon Sancho sangat memalukan, tetapi ini bermakna kelab seharusnya tidak mempunyai masalah untuk membiayai perpindahan Haaland ketika peluang itu muncul.


Sebahagian daripada isu yang menyaksikan Haaland pindah ke Dortmund adalah bahawa United tidak mempunyai kepentingan termasuk klausa pembebasan untuk sebarang perjanjian untuk pemain berusia 20 tahun itu. Kelab Jerman itu tidak keberatan, dengan penyerang itu dipercayai memiliki klausa pelepasan £ 68 juta yang boleh dicetuskan pada musim panas 2022.


Sementara itu United berpindah untuk menandatangani Odion Ighalo dan sekarang Edinson Cavani sebagai perbaikan jangka pendek dan mereka juga dapat memegang kunci di sebalik potensi pergerakan Haaland di masa depan.


Ditandatangani pada perjanjian awal satu tahun, Cavani kelihatan seperti dorongan sementara yang bijak ke barisan serangan kelab, walaupun dengan mengorbankan semula kebudayaan yang sedang berlangsung, dengan United dapat mencetuskan tahun kedua jika mereka menginginkan musim panas depan. Ini bermaksud bahawa jika kesepakatan untuk Haaland ada dalam kad dalam setahun mereka dapat mengucapkan selamat tinggal kepada Uruguay tanpa biaya yang besar, sementara masih ada pilihan untuk memperpanjangnya jika klausa pelepasan 2022 terbukti menjadi pilihan yang lebih layak.


United juga mempunyai satu tahun untuk memutuskan jika menandatangani pemain tengah baru harus berada di puncak senarai keutamaan mereka. Perkembangan Mason Greenwood yang berterusan masih dapat meyakinkan hierarki kelab untuk menjauhkan diri dari menguatkan diri dengan bidang lain yang mungkin memerlukan pembaikan yang lebih mendesak.


Kemudian ada gajah di dalam bilik, Solskjaer. Sekiranya dia tidak bertanggung jawab pada akhir musim ini, maka keprihatinan Alf-Inge akan dibenarkan dan tidak ada jaminan kemungkinan pengganti akan melihat Haaland dalam kelompok yang sama dengan mantan pelatihnya. Sebaliknya, jika orang Norwegia masih memegang kendali, ia mungkin memegang kunci untuk meyakinkan bakat muda yang menarik untuk mengambil risiko dalam pergerakan Old Trafford.


Dengan setiap gol dia menjaringkan panggilan untuk menandatangani Haaland hanya akan meningkat, tetapi buat masa ini semua yang dapat dilakukan United adalah berjaga-jaga dan menunggu.